Pravilnik
o piškotkih

Zakon o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1, Uradni list št. 109/12, 110/13, 40/14 – ZIN-B, 54/14 – odl. US, 81/15 in 40/17),  je v pravni red prinesel pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalnikih, tablicah ali mobilnih napravah (terminalski opremi) uporabnikov. Shranjevanje informacij ter dostop sta podrobneje urejena s Splošnimi pravili poslovanja.

Zasebnost uporabnikov je za nas zelo pomembna, zato si prizadevamo, da uporabnikom ponudimo vse informacije o piškotkih, ki jih uporabljamo na spletni strani http://muzejiluzij.si z namenom, da omogočimo boljše delovanje spletne strani in prijetnejšo uporabniško izkušnjo ter hkrati omogočimo prikaz informacij prilagojen preferencam uporabnika.

S pomočjo piškotkov se na uporabnikovi  napravi (terminalski opremi) hranijo unikatni podatki o uporabniku oziroma nastavitve, ki si jih je na posameznem spletnem mestu izbral.
Pridobljene informacije in podatke bomo skrbno varovali ter jih uporabljali izključno za potrebe zagotavljanja spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.

1. Kaj so piškotki?

So informacije oziroma datoteke o aktivnostih uporabnika na spletu, ki jih večina spletnih strani shrani v naprave, s katerimi uporabniki dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga ima uporabnik. Uporabnik lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Piškotki niso škodljivi in so vedno časovno omejeni. Elementi v lokalni shrambi nimajo časovne omejitve.

2. Zakaj so potrebni?

So temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletno stranjo je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša ter omogoča prilagajanje uporabnikovim preferencam. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni posameznikove želje, zanimanja in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih straneh pa bolj učinkovito in prijazno.

Nekaj konkretnih primerov uporabe:

  • za boljšo uporabniško izkušnjo spletne strani obiskovalcem prilagodijo prikaz vsebine glede na pretekle obiske
  • za shranjevanje izbire pri ustvarjanju ožjega izbora naprav in ponudbe ter njihove primerjave
  • na delih spletnih strani, kjer je potrebna prijava, uporabnika ohranijo prijavljenega
  • za prepoznavanje uporabnikove naprave (računalnik, tablica, mobitel, itd.), ki omogoča prikaz vsebine prilagojeno uporabnikovi napravi
  • za spremljanje obiska, kar omogoča preverjanje učinkovitosti prikaza vsebin in ustreznosti oglasov ter stalno izboljšavo spletnih strani
  • za delovanje določenih storitev so nujni (npr. spletne banke, spletne trgovine in druge oblike e-poslovanja, …)

Nujno potrebni piškotki:

To so piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in brez njih prenos sporočila v komunikacijskem omrežju ne bi bilo mogoč. Ti piškotki omogočajo uporabniku delovanje prijaznih spletnih storitev, boljšo uporabniško izkušnjo in za njih ni potrebno pridobiti soglasja.

Na spletni strani http://muzejiluzij.si se uporabljajo sledeči nujno potrebni piškotki:

Ime Namen Čas hrambe Podjetje
CookieConsent Nastavitev piškotkov 1 leto DTG d.o.o.
PIŠKOTKI ZA MERJENJE STATISTIKE
_ga Registrira edinstven ID, ki se uporablja za ustvarjanje statističnih podatkov o tem, kako obiskovalec uporablja spletno mesto. 2 leti DTG d.o.o.
_gat Seja DTG d.o.o.
_gid Registrira edinstven ID, ki se uporablja za ustvarjanje statističnih podatkov o tem, kako obiskovalec uporablja spletno mesto. Seja DTG d.o.o.
collect Uporablja se za pošiljanje podatkov Google analitiki o uporabnikovi napravi in uporabi spletne strani. Seja Google-analytics.com
@@History/@@scroll|# Seja YouTube

Elementi za merjenje statistike nam anonimno omogočajo, da prepoznamo in štejemo število uporabnikov ter zberemo podatke o tem, kako se spletna stran uporablja (npr. katere strani uporabniki najpogosteje odprejo in ali se uporabnikom na nekaterih straneh prikažejo sporočila o napaki). To nam pomaga izboljšati način delovanja naše spletne strani, na primer tako, da olajšamo iskanje tistega, kar iščete.

Google Analytics piškotki

Naša spletna stran uporablja Google Analytics, ki je storitev spletne analitike, ki jo zagotavlja Google. Google Analytics uporablja piškotke za analiziranje, kako uporabniki spletne strani uporabljajo. Podatke, ki jih piškotek pridobi o vaši uporabi spletnih strani (vključno z vašim naslovom IP) Google posreduje in hrani [na strežnikih v Združenih državah Amerike] v skladu z njihovo politiko in pravili. Google te podatke uporablja za ovrednotenje vaše uporabe spletnih strani, posredovanje poročil o aktivnostih na spletnih straneh upraviteljem, in za zagotavljanje drugih storitev, povezanih z aktivnostmi na spletnih strani in uporabo spleta. Google lahko te podatke prenese tudi tretjim osebam, če tako zahteva zakon, ali kadar tretje osebe obdelujejo podatke v imenu Googla. Google vašega naslova IP ne bo povezal z drugimi podatki, ki jih Google hrani.
Podrobne informacije o storitvi Google Analytics in svoji zasebnosti (vključno s tem, kako lahko nadzirate podatke, poslane Googlu) najdete na naslovu https://policies.google.com/privacy/partners.

Piškotki družbenih omrežij, trženje in piškotki tretjih oseb

Piškotki za družbena omrežja omogočajo deljenje vsebine spletne strani na nekaterih družbenih omrežjih. Vtičniki in orodja tretjih oseb uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani. Piškotki za trženje se uporabljajo za sledenje uporabnikom prek spletnih strani. Namen je prikazovanje oglasov, ki so primerni in zanimivi za posameznega uporabnika.

Ime Namen Čas hrambe Podjetje
CM Used for viewing embedded content from TripAdvisor, including payment of referral commission fees and user tracking across websites. 10 let TripAdvisor
fr Facebook ga uporablja za zagotavljanje serije oglasnih izdelkov, kot so ponudbe oglaševalcev tretjih oseb  v realnem času. 3 mesece Facebook
PMC 2 leti TripAdvisor
ServerPool Used for viewing embedded content from TripAdvisor, including payment of referral commission fees and user tracking across websites. Seja TripAdvisor
SRT Seja TripAdvisor
TACds Used for viewing embedded content from TripAdvisor, including payment of referral commission fees and user tracking across websites. 2 meseca TripAdvisor
TART 4 dni TripAdvisor
TASession Used for viewing embedded content from TripAdvisor, including payment of referral commission fees and user tracking across websites. Seja TripAdvisor
TASSK 179 dni TripAdvisor
TATravelInfo Used for viewing embedded content from TripAdvisor, including payment of referral commission fees and user tracking across websites. 13 dni TripAdvisor
TAUD 13 dni TripAdvisor
TAUnique Used for viewing embedded content from TripAdvisor, including payment of referral commission fees and user tracking across websites. 2 leti TripAdvisor
tr Seja Facebook
GPS Registrira edinstven ID v mobilnih napravah, ki omogočajo sledenje na podlagi geografske lokacije GPS. Seja YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE Poskuša oceniti pasovno širino uporabnikov na straneh z integriranimi videoposnetki v YouTubu. 179 dni YouTube
YSC Registrira edinstveni ID, da vodi statistiko o tem, katere videoposnetke iz YouTuba je uporabnik videl. Seja YouTube

 

Prav tako vam bodo družbena omrežja oziroma tretje strani, npr. Facebook, Google+,TripAdvisor, YouTube piškotke nameščala glede na to, ali ste v njihovo storitev prijavljeni. Upravljanje njihovih piškotkov je urejeno s pogoji sodelovanja, ki jih  uporabnik teh omrežij sprejmejo ob registraciji.

3. Nastavitve piškotkov

Vsak uporabnik ima popoln nadzor nad piškotki in se lahko tako sam odloči, ali bo dovolil shranjevanje piškotkov na svoji napravi. Na spletni strani http://muzejiluzij.si uporabnikom omogočamo, da sprejmejo piškote ali z nastavitvami onemogočijo uporabo vseh (z izjemo nujnih) ali nekaterih vrst piškotkov. Onemogočanje uporabe posameznih piškotkov lahko pripelje do morebitnih težav z delovanjem strani, nekatere funkcionalnosti spletne strani pa so lahko v celoti onemogočene.

Da bi zagotovili najboljšo uporabniško izkušnjo in optimalno delovanje naših spletnih strani, uporabnikom priporočamo, da piškotke sprejmejo.

4. Upravljanje piškotkov

Nastavitve piškotkov lahko upravljate preko svojih brskalnikov, vedno pa lahko pri upravljalcu spretne strani muzejiluzij.si, DTG d.o.o., podate zahtevo za onemogočanje določenih ali vseh piškotov, s tem da zahtevo pošljete na info@muzejiluzij.si.

5. Dodatna vprašanja

Vsa nadaljnja vprašanja o piškotkih nam lahko sporočite na e-mail info@muzejiluzij.si. Upravljalec piškotkov je podjetje DTG d.o.o., Kongresni trg 13, 1000 Ljubljana.

SPLOŠNA PRAVILA POSLOVANJA